Çocuk Hastalıkları

İncele

Büyüme Gelişme

incele

Beslenme

incele

Hoş geldiniz

Sevgili anne, baba ve çocuklar;
Gitgide gelişen teknoloji dünyasında ve artan kimyasalların etkisi altında, gelin hep birlikle bu gelişmelerin olumsuzluğundan etkilenmeyen, en az ilaç kullanan, en doğal beslenen ve güçlü vücut dirençleri olan, spor yapan, mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu çocuklar yetiştirelim.

Dr. Sibel Kılıçaslan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Hakkımda

Sık Sorulan Sorular

Bebeğe Emzik Vermek Zararlı mı?

Bebekler, kuvvetli bir emme güdüsüne sahiptirler. Bu onların beslenmeleri ve böylece hayatta kalmaları için gereklidir. Ancak, bebeklerin tüm emme çabası açlıkla ilgili değildir, emmek bebeğin hoşuna giden, onu rahatlatan bir eylemdir. Bu nedenle, bebeklere açlık dışı emme güdüsünü yatıştırmak için emzik vermek zararlı değildir. Ancak; bazı noktalara dikkat etmek gerekir:


İlk 1 ay anne-bebek arasında emzirme ilişkisinin kurulması için beklenmeli, bu süreçte emzik verilmeyip bebeğin sürekli memeyi emmesi sağlanmalıdır.


Emzik bal, pekmez gibi tatlı şeylere batırılarak verilmemelidir.


Emziğin temizliğine dikkat edilmelidir.


Emzik, bebeğin boynuna kurdele, zincir gibi şeylerle tutturulmamalıdır ( Bunlar boynuna dolanabilir) 

Bebeğe Ayakkabı Almak Gerekir mi?

Bebeklere henüz tam olarak yürümedikleri dönemde ayakkabı almayıp sıralama, ilk adımlama çalışmalarını çıplak ayakla yapmalarını sağlamak gerekir. Yürümeyi çıplak ayakla öğrenmek hem bebeğin işini kolaylaştırır, hem de ayaklarının daha sağlıklı olmasını sağlar. Çıplak ayak yürümenin hava ve zemin koşulları nedeniyle mümkün olmadığı durumlarda, altı kaymayacak çorap veya patikler kullanılabilir. Yürüdükten sonra alacağımız ayakkabının da bebeği ayağı çıplakmış gibi rahat ettirmesini, hafif, esnek, burun kısmı geniş ve yüksek bir ayakkabı olmasına dikkat etmeliyiz.

Çocuğum Hiperaktif mi?

Son yıllarda hiperaktif çocuk tanısının daha çok gündeme gelmesiyle, çocuğu biraz hareketli olan anne babalar hemen çocuk doktorlarına bu soruyla geliyorlar ‘ Acaba çocuğum hiperaktif mi?’ Elbette, yeni yürümeyi öğrenmiş bebekler, okul öncesi çağdaki çocuklar gerçekten de çok hareketli olabiliyorlar. Durmadan, yorulmadan bir şeylerin peşinde koşuyorlar, bazen onları seyretmek bile bizi yoruyor! Ancak, bu hareketlilik ve merak genelde yaşlarına göre normal ve sağlıklı bir sürece işaret ediyor. Bu çocukların küçük bir bölümü ise, gerçekten ‘Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ‘ tanısı alacak çocuklardır. Bunun belirtileri genellikle 3-4 yaşlarda, akran iletişiminin başlamasıyla birlikte fark edilir. Erkek çocuklarda daha sık görülür. Okula başlamayla birlikte, okul başarısına da engel olarak dikkat çeker.

Hiperaktif Çocuk ,

Düşünmeden hareket eder, başına açabileceği tehlikeden korkmaz 
Hızla bir aktiviteden öbürüne geçer, başladığı işi bitiremez 
Yaptığı işi organize etmede zorlanır 
Daima yol gösterilmesine gerek duyar 
Oyunda sırasını bekleyemez, kurallara bağlı kalamaz, hemen hırçınlaşır 
Dikkati kolay dağılır 
Bir şey anlatılırken dinlemiyor gibi gözükür 
Ödevine konsantre olamaz 
Ayrıntıları gözden kaçırdığı için basit hatalar yapar 
Etrafta koşar, eşyaların üstüne tırmanır 
Hareketsiz durmada, oturmada zorlanır, sürekli hareket halindedir 
Uykuda bile çok hareketlidir 
Akranlarına göre daha sakardır, daha unutkandır, eşyalarını kaybeder. 
 Eğer, çocuğunuzda bu belirtilerin çoğunu gözlemliyorsanız, çocuğunuz gerçekten de hiperaktif olabilir. Önce çocuk doktorunuza danışmalı, ardından da onun yönlendireceği şekilde psikolojik yardım almalısınız.

Her çocukta bu belirtilerin bir kısmı zaman zaman görülebilir, bu onun hiperaktif olduğunu göstermez. Ancak, ısrarla devam ediyorsa değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca; ailede yaşanan problemler, psikolojik stresler, hafif işitme kayıpları, görme bozuklukları, tiroid bezinin aşırı çalışması, demir eksikliği gibi bazı sorunlar da benzer tablolara yol açabilir. 

Mongol Lekesi Nedir?

Yenidoğan bebeklerin kuyruk sokumunda, kalçalarında görülen koyu mavi, mor renkte olabilen lekelere 'Mongol Lekesi' denir. Anne babaları ilk görüşte korkutmakla beraber, sık görülen masum bir doğum lekesidir. Herhangi bir soruna veya doğum travmasına işaret etmez, çoğunlukla 2 yıl içinde de kaybolur.

Diş çıkaran bebekte ne gibi belirtiler görülür?

Eğer bebeğiniz diş çıkarması beklenen aylarda ise ( genellikle ilk diş 4-7 ay arası gelir), çoğu yakınmasını diş çıkarmasına bağlayabilirsiniz. Ama, bunların bazen dişle ilgili olmayabileceğini de bilmelisiniz. Diş çıkarmakta olan bir bebek ağrıdan dolayı keyifsiz, huzursuz olabilir, uykuya dalmakta güçlük çekebilir. Uykularından ağlayarak uyanabilir. Artmış tükürük salgısı, her bulduğunu ağza götürüp dişetlerini kaşımak istemesi dikkat çekicidir. Diş etleri şiş görünebilir. Bebeğinizin normal iştahı azalacak, belki sadece emmek veya sıvı gıdalar almak isteyecektir. Barsak hareketlerinde normale göre hafif artış, 38 dereceyi geçmeyen hafif bir ateş görülebilir. Fakat, ısrarla devam eden bir ishal, daha yüksek seyreden bir ateş varsa doktorunuzla görüşmelisiniz.

Tümünü Gör

Siz de soru sorabilirsiniz

Tüm aklınıza takılan sorular için bize mesaj gönderebilirsiniz.

Gönder

Doktor Takvimi

Sibel Kılıçaslan - DoktorTakvimi.com

Haberler

Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural
Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural

Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor ve grip, çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Gribal enfeksiyonlar sırasında yüksek ...

Tüm Haberler