Çocuk Hastalıkları

İncele

Büyüme Gelişme

incele

Beslenme

incele

Hoş geldiniz

Sevgili anne, baba ve çocuklar;
Gitgide gelişen teknoloji dünyasında ve artan kimyasalların etkisi altında, gelin hep birlikle bu gelişmelerin olumsuzluğundan etkilenmeyen, en az ilaç kullanan, en doğal beslenen ve güçlü vücut dirençleri olan, spor yapan, mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu çocuklar yetiştirelim.

Dr. Sibel Kılıçaslan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Hakkımda

Sık Sorulan Sorular

Çocuğuma Kızamık Aşısı Yaptırmalı mıyım?

Bugünlerde çocuğu anaokuluna veya ilkokula giden anne babalar, bu soruyu doktorlarına soruyorlar. Düzenlenen bir kızamık aşısı kampanyası ile, ülkemizde bu hastalığa karşı bağışıklığın arttırılması hedefleniyor. Ne yazık ki, aşıyla önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen ülkemizde halen kızamık görülüyor, hatta ölümlere bile yol açıyor. Birkaç yılda bir özellikle okullarda salgınlar ortaya çıkıyor.

Ülkemiz koşullarında kızamık erken yaşlarda da görülebildiği için, bebekler ilk olarak 9 ayda kızamık aşısı oluyorlar. Ancak, ilk yaş içinde yapılan bu aşının koruyuculuğu % 100 değil, etkili olsa bile bu etki zamanla azalıyor ve hatırlatma dozlarına gerek duyuluyor. Bu nedenle 15 aylık bebeğe KKK( Kızamık Kızamıkçık Kabakulak ) aşısı olarak ikinci bir doz yapılması, bunun da 4-6 yaşta ( ilkokul öncesi ) tekrarlanması öneriliyor. Böylece yaşam boyu bağışıklık sağlanabilecektir. Fakat, KKK aşısı ülkemizin resmi aşı programında yer almıyor, sağlık ocaklarında aşıları yapılan çocuklar bu aşıdan mahrum kalıyorlar.

O halde, aşı kampanyası eksiklerin giderilmesi için bir fırsat olarak görülmeli, tek doz aşının ömür boyu koruduğu yanlışına düşmemelidir. Aşıları tam olarak yapılan çocuğa ise, tekrar aşı ekstra bir fayda sağlamayacak, ancak bir sakınca da yaratmayacaktır.

 Aileler ve doktorlar olarak ortak dileğimiz, çocuklarımızın aşıyla korunabilecekleri hastalıklar nedeniyle acı çekmemeleri ve artık kızamığın görülmediği bir topluma kavuşmaktır 

Bebeğe Yasak Gıdalar Nelerdir?

Bebeğinizi emzirerek 6 aya kadar geldiniz. Bundan sonra doktorunuz, her ay uygun ek gıdaları bebeğin diyetine ekleyecektir. Belki siz de; bazen meraktan, bazen de çevredekilerin ısrarıyla bebeğinize henüz doktorun önermediği gıdaları tattırıyor olabilirsiniz. Ancak bazı gıdaları 1 yaş dolana kadar bebeğe vermemelisiniz. Aşağıdaki liste size yardımcı olacaktır:


 İnek sütü ( bebeklerde allerji ve kansızlığa yol açar )


Bal ( bebekte ölümcül olabilecek tehlikeli bir tabloya yol açabilir )


Tuz ( bebeğin böbrek fonksiyonları fazla tuzu atacak kadar gelişmemiştir )


 Turunçgiller, çilek, kivi ( bebekte allerjik olabilir )


Yumurtanın beyazı ( yumurta sarısına göre daha allerjiktir )


Çay ( gıdalardaki demiri bağlayıp kansızlığa neden olur ) 

Anne Sütü Ne Kadar Süreyle Saklanabilir?

Özellikle çalışan anneler, sütlerini sağıp kendileri yokken de bebeklerini anne sütünden mahrum etmemek istiyorlar. Peki sağılmış anne sütü ne kadar süreyle saklanabilir? Bu, sütün hangi koşulda saklandığına bağlıdır. Anne sütü; 19-22 derecelik bir oda sıcaklığında 10 saate kadar, 25 derecelik oda sıcaklığında 4-6 saat, buzdolabında 8 güne kadar, buzlukta 3-4 ay, derin dondurucuda 6 ay güvenle saklanabilir.



Emzirmenin Başarısına Engel Faktörler

Hem anne hem de bebek için bu kadar yararı bilinmesine karşın, nasıl oluyor da bebeklerimizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyemiyoruz?

 Burada annenin emzirmede istekli ve kararlı olması yanında çevresinden, özellikle eşi ve aile büyüklerinden destek alması çok önemlidir Yenidoğan bebekler çok ağlayabilir veya mide kapasitesi, yutabileceği miktarlar kısıtlı olduğundan sık sık emmek isteyebilir Bunu gören bir aile büyüğünün ‘ Bu bebek doymuyor, zavallı çok ağlıyor, dakikada bir emmek istiyor’ şeklinde bir yorumu zaten hassas bir dönemde olan anneyi etkileyecek, sütünün yetmediğinden endişe edecektir Oysa ki, emzirmenin başarısı için endişe ve stresten uzak kalması gerekmektedir Her anne bebeğinin ihtiyacından fazla süt üretebilir, yeter ki boş endişelere kapılmasın ve bebek istedikçe emzirerek süt salgılanmasını ve göğsün boşalmasını sağlasın. Anne sütünü arttıran en önemli faktör bebeğin sık sık emmesidir Bebeğin talep ettiği süt anne tarafından mutlaka üretilecektir Ayrıca, bebeklerin bazı günlerde daha çok büyüdükleri ve bunun için daha fazla emmeye gereksinim duydukları da bir gerçektir.

Emzirmenin başarısı, bebeğin kilo alımıyla görülecektir Fakat ilk 2 haftada bebek doğal olarak önce kilo kaybedecek, ancak 15 günde doğum kilosuna dönecektir. İlk 15 gün içerisinde kilo artışı sağlanmadı diye, anne sütünün yetersiz olduğunu düşünmek yanlıştır.

Hiç şüphesiz tüm anneler bebekleri için en iyisini isterler ve bir annenin bebeğine vereceği en güzel armağan da anne sütü olacaktır . 

Bebeği Kucaklamak Doğru mu?

Bazı aileler, her ağladığında kucağa alırlarsa bebeklerinin şımaracağına inanıyorlar ve bebeği kucaklamamayı tercih ediyorlar. Aslında yenidoğan bir bebeği şımartamazsınız. Eğer kucağınıza aldığınızda sakinleşiyorsa, demek ki sizin sıcaklığınıza, yakınlığınıza gereksinim duyuyordu. Bebekler, çevrelerindekiler ağlamalarına karşılık verdikçe kendilerini iyi hisseder, temel bir güven duygusu geliştirirler. İlk 6 ayda ağlayan, bağıran bir bebek karşılık görmez, kucağa alınıp teselli edilmezse, bu güveni geliştiremez. Ancak, ilk 6 aydan sonra kendinizi biraz geri çekip onun da kendi başına bazı şeyleri halledebileceğini görmesine fırsat verebilirsiniz.

Tümünü Gör

Siz de soru sorabilirsiniz

Tüm aklınıza takılan sorular için bize mesaj gönderebilirsiniz.

Gönder

Doktor Takvimi

Sibel Kılıçaslan - DoktorTakvimi.com

Haberler

Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural
Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural

Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor ve grip, çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Gribal enfeksiyonlar sırasında yüksek ...

Tüm Haberler