Çocuk Hastalıkları

İncele

Büyüme Gelişme

incele

Beslenme

incele

Hoş geldiniz

Sevgili anne, baba ve çocuklar;
Gitgide gelişen teknoloji dünyasında ve artan kimyasalların etkisi altında, gelin hep birlikle bu gelişmelerin olumsuzluğundan etkilenmeyen, en az ilaç kullanan, en doğal beslenen ve güçlü vücut dirençleri olan, spor yapan, mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu çocuklar yetiştirelim.

Dr. Sibel Kılıçaslan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Hakkımda

Sık Sorulan Sorular

Geniz Eti ve Bademcikler Hakkında Merak Edilenler

Çocuğunuz ağzını açtığında boğazın iki tarafında gördüğünüz küçük oval şekilli yapılar bademciklerdir. Bademcikler (tonsil), solunum yolunun giriş kapısında koruyucu görev yapan bağışıklık sisteminin görünen parçalarıdır. Geniz eti (adenoid) ise, aynı sistemin görünmeyen parçasıdır. Bademciklerin arkasında, üstte yer alan lenfoid bir dokudur. Geniz eti ve bademcikler, çocuğu solunum yolu enfeksiyonuna karşı korurlar, ancak bazen de sık geçirilen enfeksiyonlar veya allerji nedeniyle büyüyerek soruna yol açmaya başlarlar.

Ek gıdaya geçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Bebek yorgunsa, keyfi yoksa beslemeye çalışmayın.


Bir seferde tek bir yeni gıda deneyin. Böylece, allerjiye neden olan bir gıdayı kolayca saptayabilirsiniz.


Küçük miktarlarla başlayın, yavaşça arttırın. Bebeğiniz yeterince aldığını size anlatacaktır, bundan sonrası için zorlamayın.


Reddettiği bir gıdayı 1-2 hafta kadar ara verip sonra tekrar deneyin

Bebeğin Gözlerinde Neden Çapak Olur?

Bebekte, gözde sürekli çapak, akıntı oluşması genellikle gözyaşı kanalının tıkanıklığına bağlıdır. Gözyaşı kanalı, gözden buruna uzanan, gözyaşlarını buruna ulaştıran bir kanaldır. Bu kanal bebekte bazen tıkalı olabilir. Çocuk doktoru, bebeğin muayenesinde kanal tıkanıklığını saptarsa masaj önerecektir. Bu durum, genellikle 6 aya kadar düzelir. Düzelme olmazsa, bebeği göz doktorunun görmesi gerekecektir. Bazen de, bebeklerde doğum sırasında aldığı bir enfeksiyon nedeniyle gözlerde kızarıklık, çapak görülür. Doktorunuz bunun için damla veya merhem önerecektir

Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur?

Çocuklarda ağız kokusunun nedenleri şöyle sıralanabilir:

 Dişlerle ilgili nedenler: Dişlerde yetersiz bakım sonucu oluşan plak tabakası, gıda kalıntıları, diş çürükleri, diş eti hastalıkları ağız kokusuna yol açar.

Burun ve ağızla ilgili nedenler: Geniz akıntısına yol açan sinüzit gibi hastalıklar, burunda tıkanıklık, burunda yabancı cisim, bademcik iltihabı ( tonsilit / anjin ), bademcik ( tonsil) taşları. En sık neden burun tıkanıklığıdır. Çeşitli nedenlerle burnu tıkanan çocuk ağızdan nefes alacak, bu da ağız kuruluğuna ve kötü bir kokuya yol açacaktır.

Yenilen gıdaların yol açtığı ağız kokusu

Sistemik hastalıklara bağlı nedenler Şeker hastalığı ( diyabet), böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, akciğerlerin iltihabi hastalıkları ağız kokusunun nadir görülen sebepleridir. 

Çocuğumu Ne Zaman Yuvaya Başlatabilirim?

Çocukların yuvaya başlaması için en uygun yaş, akranlarıyla birlikte oynamaya, paylaşmaya hazır oldukları 3 yaştır. Bu yaşta, artık ev ortamı onlara yetmemeye başlar, farklı uyaranlara gereksinim duyarlar, akran iletişimine girip sosyalleşmeye isteklidirler. Günümüzde, anaokulu artık çalışan annelerin çocuklarını bırakabilecekleri bir yer olarak değerlendirilmemeli, okul öncesi dönemde çocuğun gelişiminde ne kadar olumlu etkileri olduğu göz önüne alınarak uygun yaştaki çocuğa bu fırsat verilmelidir.

Tümünü Gör

Siz de soru sorabilirsiniz

Tüm aklınıza takılan sorular için bize mesaj gönderebilirsiniz.

Gönder

Doktor Takvimi

Sibel Kılıçaslan - DoktorTakvimi.com

Haberler

Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural
Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural

Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor ve grip, çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Gribal enfeksiyonlar sırasında yüksek ...

Tüm Haberler