Çocuk Hastalıkları

İncele

Büyüme Gelişme

incele

Beslenme

incele

Hoş geldiniz

Sevgili anne, baba ve çocuklar;
Gitgide gelişen teknoloji dünyasında ve artan kimyasalların etkisi altında, gelin hep birlikle bu gelişmelerin olumsuzluğundan etkilenmeyen, en az ilaç kullanan, en doğal beslenen ve güçlü vücut dirençleri olan, spor yapan, mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu çocuklar yetiştirelim.

Dr. Sibel Kılıçaslan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Hakkımda

Sık Sorulan Sorular

Bebeğe Ayakkabı Almak Gerekir mi?

Bebeklere henüz tam olarak yürümedikleri dönemde ayakkabı almayıp sıralama, ilk adımlama çalışmalarını çıplak ayakla yapmalarını sağlamak gerekir. Yürümeyi çıplak ayakla öğrenmek hem bebeğin işini kolaylaştırır, hem de ayaklarının daha sağlıklı olmasını sağlar. Çıplak ayak yürümenin hava ve zemin koşulları nedeniyle mümkün olmadığı durumlarda, altı kaymayacak çorap veya patikler kullanılabilir. Yürüdükten sonra alacağımız ayakkabının da bebeği ayağı çıplakmış gibi rahat ettirmesini, hafif, esnek, burun kısmı geniş ve yüksek bir ayakkabı olmasına dikkat etmeliyiz.

Anne Sütünün Yararları

Anne sütü üstün içeriği ile yenidoğan bebeği tüm gereksinimini 6 ay boyunca tek başına karşılayabilen, kolay sindirilebilen ideal bir besindir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde hafif veya hayatı tehdit eden ciddi enfeksiyonlara daha az rastlanmakta, allerji, ani bebek ölümleri anne sütü almayanlara göre daha az görülmektedir Bağışıklık sistemi güçlenmekte, özellikle solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonları azalmaktadır. Anne sütü alan bebek hastalansa bile enfeksiyonu daha kolay atlatmaktadır.

Annesini emen bebeğin zihinsel gelişimi, ilerideki okul başarısı daha iyi olmakta, anne- bebek arasındaki bağ daha kolay ve güçlü kurulmaktadır

Bebekliğinde yeterli süre anne sütü almış erişkinlerde lenfoma, lösemi, diyabet gibi bazı hastalıkların sıklığı da azalmaktadır

Bebek için sayılamayacak kadar çok yararları olan anne sütü, annenin de gebelik öncesi formuna dönmesini kolaylaştırmakta;emziren anne bunun için gerekli enerjiyi sağlamak üzere depolanan yağ dokusundan kurtulmaktadır Ayrıca meme, yumurtalık ve rahim kanseri riski azalmaktadır

Sünnet için uygun yaş kaçtır?

Sünnet için uygun yaş 2 yaşa kadar olan dönem ve 6-10 yaş arası dönemdir. 2-6 yaş arası çocuklar cinsel kimliklerinin farkına vardıkları hassas bir dönemde olduklarından, psikolojik travma yaşamamaları için sünnet ettirilmemelidirler.

Süt dişleri ne zaman dökülür?

Süt dişleri, genellikle 6 yaş civarında çıktıkları sırayla ( genellikle önce alt ön kesiciler ) dökülüp yerlerini kalıcı dişlere bırakırlar. Bu dişler, artık çocuğunuzun kalıcı dişleri olduğu için bu dönemde ağız, diş bakımı da daha önem kazanır.

Bebeğim / Çocuğum Normal Büyüyor mu?

Sağlıklı çocuk kontrollerinde, bebeğinizin aşı günü geldiğinde veya ne nedenle olursa çocuk doktoruyla görüştüğünüzde, bebeğinizin / çocuğunuzun kilo ve boyu ölçülecek ve size yaşıtlarına göre kilo ve boyunun nerede olduğu ( kaç persentilde olduğu) söylenecektir. Zaten, bu anne baba olarak sizin de en merak ettiğiniz konulardan biridir. Anne babalar, ellerinde olmadan çocuklarını yaşıtlarıyla kıyaslar, daha zayıf veya kısa gördüklerinde üzülür, çocuğun normal büyüyüp büyümediğinden endişe ederler. Peki, o zaman bu persentiller, büyüme çizelgeleri ne anlama gelmektedir?

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocukların kilo ve boy dağılımını gösterir. Örneğin; eğer 3 yaşındaki kızınız kiloda 25 persentildeyse, kilosu o yaştaki kız çocuklarının % 25'iyle aynı veya daha fazla , % 75 'inden ise daha azdır. Yaş için normal dağılım, 3 persentilden 97 persentile kadar geniş bir aralıktadır. Aslında tek bir değer, pek de anlamlı değildir. Çocuk doktorunuz, çocuğun büyümesini zaman içindeki değişimiyle değerlendirecek, kendi normallerinden sapmalar olursa bunun sebebini araştıracaktır. Yoksa , elbette bütün çocukların birbiriyle aynı boy veya kiloda olmasını beklemiyoruz.

Tümünü Gör

Siz de soru sorabilirsiniz

Tüm aklınıza takılan sorular için bize mesaj gönderebilirsiniz.

Gönder

Doktor Takvimi

Sibel Kılıçaslan - DoktorTakvimi.com

Haberler

Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural
Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural

Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor ve grip, çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Gribal enfeksiyonlar sırasında yüksek ...

Tüm Haberler