Çocuk Hastalıkları

İncele

Büyüme Gelişme

incele

Beslenme

incele

Hoş geldiniz

Sevgili anne, baba ve çocuklar;
Gitgide gelişen teknoloji dünyasında ve artan kimyasalların etkisi altında, gelin hep birlikle bu gelişmelerin olumsuzluğundan etkilenmeyen, en az ilaç kullanan, en doğal beslenen ve güçlü vücut dirençleri olan, spor yapan, mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu çocuklar yetiştirelim.

Dr. Sibel Kılıçaslan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Hakkımda

Sık Sorulan Sorular

Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebeğin yürüme zamanını belirleyen en önemli faktör genetiktir. Bebek çoğunlukla anne veya babasının yürüdüğü zamanda yürüyecektir.

Etkili olan diğer faktörler:

Bebeğin aşırı kilolu olup olmaması ( bu durumda biraz daha geç yürüyecektir) 
Hevesli, maceracı bir kişiliği olup olmaması 
Ne kadar iyi emeklediği ( genellikle çok iyi emeleyen bebekler daha geç yürürler 
Geçirdiği hastalıklar ( tam ilk adımların atmaya çalışırken hastalanan bebek bir süre çalışmalarına ara verebilir ) 
Geçirdiği kötü tecrübeler ( yürümeye çalışırken kötü bir düşme yaşarsa, bir süre duraklama yaşayabilir ) 
Bu faktörlerin etkilerini de göz önüne alarak çoğu bebeğin 12-15 ay arası yürümeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak 9 ayda yürüyenler olduğu gibi, tamamen sağlıklı olmasına karşın 18 ayda henüz kendi başına yürüyemeyen bebekler de vardır. Akranlarının koşmaya başladığını görüp beklemek anne babalar için biraz endişe verici olsa da, bebeğin gelişimi normalse, doktorunuz bir sorun olmadığını söylüyorsa sorun yoktur. Siizin tek yapabileceğiniz, o hazır olana dek beklemektir. Bu doğal süreci hızlandırmak için yapabileceğiniz birşey yoktur.

Grip Aşısı Kimlere Gerekli?

Yavaş yavaş yaz sıcaklarını geride bıraktığımız şu günlerde, sonbahar ve kış mevsiminin zorlukları da aklımıza geliyor. Kuşkusuz grip de, bu sevimsiz kış misafirlerinden biri. ‘ Alt tarafı basit bir grip ‘ deyip te geçemiyoruz, bazen erişkinleri bile süründürüyor, dünya çapında salgınlar yapıyor. Elbette; anne babalar bir de çocuklarını düşünüp endişeleniyorlar, ‘Acaba çocuğuma grip aşısı yaptırmalı mıyım?’ sorusu akıllarını kurcalıyor.

Grip açısından yüksek riskli kabul edilen ve mutlaka aşılanması önerilenler şunlar: 
65 yaş üstü kişiler 
Hangi yaşta olursa olsun; astım, şeker hastalığı,böbrek veya kalp hastalığı gibi kronik sağlık sorunları olanlar 
Bağışıklığı zayıflatan ilaçlar kullananlar 
Uzun süreli aspirin tedavisi alanlar 
Grip mevsiminde en az 3 aylık gebe olacak kadınlar 
 Bu yüksek riskli gruplar dışında ; 6- 23 ay arası bebekler de, gribe yakalanırlarsa hastaneye yatacak kadar ağır geçirme riskleri olduğundan aşı için uygun adaylardır. Küçük çocuklarda grip yüksek ateşe yol açarak bakteriyel enfeksiyonu taklit edebilir, ateşli havaleye, orta kulak iltihabına neden olabilir. Bu yaş grubundaki çocuğunuzu, altta yatan başka bir hastalığı olmasa da aşılatmak uygun olacak, böylece bu riskler azaltılabilecektir. Yine 2 yaş altı çocuklarla aynı evde yaşayan veya bakımını yapan kişiler de, hastalanıp çocuğa bulaştırmamak için aşılanmalılar. Özellikle evde 6 aylıktan küçük bir bebek varsa, o aşı olamayacağı için aile bireyleri aşı olarak onu enfeksiyondan koruyabilirler. Grip aşısı emziren anneler için de uygun bir aşıdır. 2006'da, aşılanması önerilen grupların kapsamı genişletilerek; 6 ay- 59 ay arası çocukların ve 50 yaş üstü erişkinlerin aşılanması da önerilmektedir.

Grip aşısı için Ekim, Kasım ayları uygundur. Ancak, 9 yaşını doldurmamış çocuk ilk kez aşılanacaksa, 1 ay arayla 2 doz aşı gerekli olacaktır. Tekrar dozu yapılmazsa, yeterli koruma sağlanamayabilir. O yüzden, fazla geç kalmadan harekete geçin ve doktorunuzun önerisini sorun

Bebeğe Emzik Vermek Zararlı mı?

Bebekler, kuvvetli bir emme güdüsüne sahiptirler. Bu onların beslenmeleri ve böylece hayatta kalmaları için gereklidir. Ancak, bebeklerin tüm emme çabası açlıkla ilgili değildir, emmek bebeğin hoşuna giden, onu rahatlatan bir eylemdir. Bu nedenle, bebeklere açlık dışı emme güdüsünü yatıştırmak için emzik vermek zararlı değildir. Ancak; bazı noktalara dikkat etmek gerekir:


İlk 1 ay anne-bebek arasında emzirme ilişkisinin kurulması için beklenmeli, bu süreçte emzik verilmeyip bebeğin sürekli memeyi emmesi sağlanmalıdır.


Emzik bal, pekmez gibi tatlı şeylere batırılarak verilmemelidir.


Emziğin temizliğine dikkat edilmelidir.


Emzik, bebeğin boynuna kurdele, zincir gibi şeylerle tutturulmamalıdır ( Bunlar boynuna dolanabilir) 

Burun Kanaması

Çocuklarda burun kanaması oldukça sık görülmekte, hem çocuğu hem de anne babayı korkutmaktadır. Aslında burun kanamalarının nedeni çoğu zaman korkulacak hastalıklar değildir.


Çocukta Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Alerji - Kontrol altına alınamamış alerjik nezle burun mukozasını daha kolay kanayabilir hale getirir.


Üst solunum yolu enfeksiyonları- Bu enfeksiyonlar sırasında da, burun mukozasının tahrişi sonucu kanamalar görülebilir.


Burun mukozalarında kuruluk ve tahriş- Özellikle iç mekanlarda havanın kuru olduğu kış aylarında önem kazanır. Serum fizyolojik içeren damla ve spreylerle burun içini nemli tutmak, ortamda bir buhar kaynağı bulundurmak yararlı olacaktır.

Burun karıştırma- Çocuklarda en sık görülen nedenlerden biri de budur.

 Kan hastalıkları, pıhtılaşma bozuklukları – Kanda trombosit denilen pıhtılaşma hücrelerini etkileyen tüm hastalıklar veya pıhtılaşma faktörlerindeki bozukluklar burun kanamasına yol açar. Burun kanamasının altında böyle ciddi bir neden varsa, başka yerlerden de kanamalar olacaktır ( Dişeti kanaması, kolay morarma, kesilen yerin uzun süre kanaması gibi…). Böyle bir durumdan şüphelenirseniz, zaman geçirmeden çocuk doktorunuza başvurmalısınız.


Burunda yabancı cisim- Çocukta tek taraflı, kötü kokulu bir akıntıyla birlikte olan burun kanamalarına minik parmakların burna soktuğu küçük bir cisim neden olabilir ! Bu yüzden boncuk, kuru yemiş gibi küçük cisimlere ulaşmamalarını sağlamalıyız.

Burun Kanamasında Ne Yapmalıyız?

Çocuğu sakinleştirin.


Başını öne eğip ( arkaya değil) burnun ucuna bastırın.


5 dakika bekleyin, ondan sonra kanamanın durup durmadığını kontrol edin. Durmamışsa basınç uygulamaya devam edin.


Uzun süren ve sık tekrarlayan kanamalarda çocuğu doktora götürün. Çocuk doktorunuz, gerekli değerlendirmeleri yapacak, gerek gördüğü durumlarda bazı testler isteyecek veya çocuğun Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından da muayene edilmesini önerecektir.

Göz Altındaki Mor Halkaların Nedeni Nedir?

Göz altındaki mor halkaların bir çok nedeni olabilir. Bu bölge, cildimizin çok ince olduğu ve cilt altından geçen damarların kolaylıkla bir gölgelenmeye sebep olabildiği bir bölgedir. Bazı kişilerde, genetik olarak bu özellik daha belirgindir. Yorgunluk, uykusuzluk, güneşte yanma gibi nedenlerle de göz altlarındaki mor halka görünümü artabilir. Ayrıca burunda tıkanıklık yapan hastalıklar, allerji, astım, egz

Tümünü Gör

Siz de soru sorabilirsiniz

Tüm aklınıza takılan sorular için bize mesaj gönderebilirsiniz.

Gönder

Doktor Takvimi

Sibel Kılıçaslan - DoktorTakvimi.com

Haberler

Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural
Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural

Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor ve grip, çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Gribal enfeksiyonlar sırasında yüksek ...

Tüm Haberler