Çocuk Hastalıkları

İncele

Büyüme Gelişme

incele

Beslenme

incele

Hoş geldiniz

Sevgili anne, baba ve çocuklar;
Gitgide gelişen teknoloji dünyasında ve artan kimyasalların etkisi altında, gelin hep birlikle bu gelişmelerin olumsuzluğundan etkilenmeyen, en az ilaç kullanan, en doğal beslenen ve güçlü vücut dirençleri olan, spor yapan, mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu çocuklar yetiştirelim.

Dr. Sibel Kılıçaslan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Hakkımda

Sık Sorulan Sorular

Çocuğunuzu Enfeksiyonlardan Nasıl Koruyabilirsiniz?

Okulların açılması, sonbaharın başlamasıyla birlikte, çocuklarımızın da sık sık burunları akıp aksırık, öksürükleri mi başladı? Biliyoruz ki, çocukları en sık doktorun karşısına getiren neden enfeksiyonlardır. Belli enfeksiyon hastalıkları belli dönemlerde, okul gibi kalabalık ortamlarda daha sık görülmektedir. Peki sizler, çocuğunuzu enfeksiyonlardan korumak için neler yapabilirsiniz? Birlikte birkaç önemli noktaya göz atalım...

 El Yıkama: Çocuğunuza örnek olarak ona el yıkama alışkanlığı kazandırın. Sık görülen nezle, grip, ishal gibi hastalıkların mikropları kirli ellerle vücudumuza taşınmaktadır

Aşılama: Çocuğunuzun yaşına göre olması gereken aşılarının tam olduğundan emin olun. Yuva, okul gibi kalabalık ortamlara girmeden önce eğer eksik aşılar varsa, tamamlatın.

 Dengeli Beslenme: Çocuğun evde ve okulda dengeli beslenmesini ve böylece ihtiyacı olan temel besin maddeleri ve Vitaminleri almasını sağlayın. Dengeli beslenen kişinin bağışıklık sistemi de hastalıklara daha dirençli olacaktır.

Gereksiz Antibiyotik Kullanımından Kaçınma: Doktor önerisi olmadan, gereksiz kullanılan antibiyotikler vücutta dirençli mikroplar gelişmesine yol açar.

Hasta Çocuğu Evde Dinlendirme: Eğer, çocuğunuz hasta olduğunda okula göndermeyip evde dinlenmesini sağlarsanız, hem daha kolay iyileşecek, hem de hastalığı başkalarına bulaştırmamış olacaktır. Unutmayın ki, o da hastalığı büyük olasılıkla hasta hasta okula gelen bir arkadaşından kapmıştır.

Mutfak Temizliğine Dikkat Etme: Evlerde; mutfak tezgahları ve yemek hazırlamada kullanılan araç gerecin temizliği, kalan yemeklerin hemen buzdolabına kaldrılması gibi basit önlemler sindirim sistemi kaynaklı enfeksiyonların, gıda zehirlenmelerinin önüne geçebilecektir.

Kişisel Eşyaları Paylaşmama: Çocuğa kardeşi veya arkadaşıyla aynı bardaktan içmemesini, onun diş fırçasını ağzına sokmamasını öğretin.

Bebeğin Parmak Emmesi Zararlı mıdır?

Hayır, bebeklerde parmak emme normal kabul edilir. Bebek, bu şekilde kendini güvende hissetmekte ve daha kolay uykuya dalmaktadır. Ayrıca, ultrason sayesinde anne karnındayken bile bebeklerin parmak emdiklerini biliyoruz. Çoğu bebek, 1 yaştan önce kendiliğinden bu alışkanlıktan vazgeçer. Bu şekilde, diş ve çene yapısında olumsuz bir etki görülmeyecektir. Ancak, 4-5 yaştan sonra da parmak emmeyi sürdüren bebekler için doktor ve diş hekiminin tavsiyesine gerek duyulacaktır. Çünkü; bu yaşlardan sonra devam eden parmak emme dişler ve çene yapısında olumsuz etkilere neden olabilir. 
 



Bebekte Ek Gıdalara Geçiş

İlk aylarda, bebeğinizi emzirerek beslediniz. Onun büyüyüp başka gıdalar alacağı zamanı belki de sabırsızlıkla beklediniz. Günümüzde bebeklere, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme öneriyoruz. Çoğu bebek, yaklaşık 6 ayda anne sütüyle birlikte ek gıdaları alacak duruma gelir. Bebeği takip eden doktorunuz, onun gelişim özelliklerine göre genellikle 6 ayda ek gıdalara geçebileceğinizi söyleyecektir.

Peki, bebeğin ek gıda almaya hazır olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?


Artık, sizin yedikleriniz bebeğin de ilgisini çekmeye başlamıştır, hatta uzanıp tabaktaki veya elinizdekileri almaya çalışabilir.


Ağzına verilen gıdayı veya kaşığı diliyle itmez.


Ağzına oyuncak veya kaşık sokulduğunda öğürmez.


Destekle de olsa, dik oturabilmektedir.

Yenidoğan bebeğe neden tarama testleri yaptırmalıyız?

Yenidoğan bebekte, topuktan birkaç damla kan alarak yapılan tarama testleri çok önemlidir.

( Bazen anne babalar, çok doğru olmayan bir terimle, bunları zeka testi diye adlandırmaktadırlar ) Bu testlerle bebeğinizin zekası ölçülmez, zamanında tanınıp tedavi edilmezse bebekte zeka geriliğine yol açabilecek iki önemli hastalığın olup olmadığına bakılır. Sakın, 'Bebeğim iyi görünüyor, hasta olduğunu sanmam' diyerek bu testleri ihmal etmeyin! Zaten taraması yapılan hastalıklar belirti verdiğinde iş işten geçmiş olacaktır. Ülkemizde sık görülen bu iki hastalık ( fenilketonüri ve hipotiroidi ) erken saptanıp tedaviye başlanırsa, bebek sağlıklı olarak büyüyecek, zekası normal gelişecektir. Topuğundan alınan bir damla kan ile belki de bebeğinizin hayatı kurtulacaktır. Bu testlerin zamanlaması da çok önemlidir.Fenilketonürinin saptanabilmesi için bebeğin birkaç gün proteinli gıda alması gerekmektedir. Henüz anne sütü gelmeden, yeterince beslenmeden kan alınırsa hastalık varsa bile normal sonuç alınabilir. Bu nedenle, çok erken alınan testlerin tekrarı gereklidir.

Bebeğin Gözlerinde Neden Çapak Olur?

Bebekte, gözde sürekli çapak, akıntı oluşması genellikle gözyaşı kanalının tıkanıklığına bağlıdır. Gözyaşı kanalı, gözden buruna uzanan, gözyaşlarını buruna ulaştıran bir kanaldır. Bu kanal bebekte bazen tıkalı olabilir. Çocuk doktoru, bebeğin muayenesinde kanal tıkanıklığını saptarsa masaj önerecektir. Bu durum, genellikle 6 aya kadar düzelir. Düzelme olmazsa, bebeği göz doktorunun görmesi gerekecektir. Bazen de, bebeklerde doğum sırasında aldığı bir enfeksiyon nedeniyle gözlerde kızarıklık, çapak görülür. Doktorunuz bunun için damla veya merhem önerecektir

Tümünü Gör

Siz de soru sorabilirsiniz

Tüm aklınıza takılan sorular için bize mesaj gönderebilirsiniz.

Gönder

Doktor Takvimi

Sibel Kılıçaslan - DoktorTakvimi.com

Haberler

Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural
Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural

Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor ve grip, çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Gribal enfeksiyonlar sırasında yüksek ...

Tüm Haberler