Çocuk Hastalıkları

İncele

Büyüme Gelişme

incele

Beslenme

incele

Hoş geldiniz

Sevgili anne, baba ve çocuklar;
Gitgide gelişen teknoloji dünyasında ve artan kimyasalların etkisi altında, gelin hep birlikle bu gelişmelerin olumsuzluğundan etkilenmeyen, en az ilaç kullanan, en doğal beslenen ve güçlü vücut dirençleri olan, spor yapan, mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu çocuklar yetiştirelim.

Dr. Sibel Kılıçaslan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Hakkımda

Sık Sorulan Sorular

Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebeğin yürüme zamanını belirleyen en önemli faktör genetiktir. Bebek çoğunlukla anne veya babasının yürüdüğü zamanda yürüyecektir.

Etkili olan diğer faktörler:

Bebeğin aşırı kilolu olup olmaması ( bu durumda biraz daha geç yürüyecektir) 
Hevesli, maceracı bir kişiliği olup olmaması 
Ne kadar iyi emeklediği ( genellikle çok iyi emeleyen bebekler daha geç yürürler 
Geçirdiği hastalıklar ( tam ilk adımların atmaya çalışırken hastalanan bebek bir süre çalışmalarına ara verebilir ) 
Geçirdiği kötü tecrübeler ( yürümeye çalışırken kötü bir düşme yaşarsa, bir süre duraklama yaşayabilir ) 
Bu faktörlerin etkilerini de göz önüne alarak çoğu bebeğin 12-15 ay arası yürümeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak 9 ayda yürüyenler olduğu gibi, tamamen sağlıklı olmasına karşın 18 ayda henüz kendi başına yürüyemeyen bebekler de vardır. Akranlarının koşmaya başladığını görüp beklemek anne babalar için biraz endişe verici olsa da, bebeğin gelişimi normalse, doktorunuz bir sorun olmadığını söylüyorsa sorun yoktur. Siizin tek yapabileceğiniz, o hazır olana dek beklemektir. Bu doğal süreci hızlandırmak için yapabileceğiniz birşey yoktur.

Grip Aşısı Kimlere Gerekli?

Yavaş yavaş yaz sıcaklarını geride bıraktığımız şu günlerde, sonbahar ve kış mevsiminin zorlukları da aklımıza geliyor. Kuşkusuz grip de, bu sevimsiz kış misafirlerinden biri. ‘ Alt tarafı basit bir grip ‘ deyip te geçemiyoruz, bazen erişkinleri bile süründürüyor, dünya çapında salgınlar yapıyor. Elbette; anne babalar bir de çocuklarını düşünüp endişeleniyorlar, ‘Acaba çocuğuma grip aşısı yaptırmalı mıyım?’ sorusu akıllarını kurcalıyor.

Grip açısından yüksek riskli kabul edilen ve mutlaka aşılanması önerilenler şunlar: 
65 yaş üstü kişiler 
Hangi yaşta olursa olsun; astım, şeker hastalığı,böbrek veya kalp hastalığı gibi kronik sağlık sorunları olanlar 
Bağışıklığı zayıflatan ilaçlar kullananlar 
Uzun süreli aspirin tedavisi alanlar 
Grip mevsiminde en az 3 aylık gebe olacak kadınlar 
 Bu yüksek riskli gruplar dışında ; 6- 23 ay arası bebekler de, gribe yakalanırlarsa hastaneye yatacak kadar ağır geçirme riskleri olduğundan aşı için uygun adaylardır. Küçük çocuklarda grip yüksek ateşe yol açarak bakteriyel enfeksiyonu taklit edebilir, ateşli havaleye, orta kulak iltihabına neden olabilir. Bu yaş grubundaki çocuğunuzu, altta yatan başka bir hastalığı olmasa da aşılatmak uygun olacak, böylece bu riskler azaltılabilecektir. Yine 2 yaş altı çocuklarla aynı evde yaşayan veya bakımını yapan kişiler de, hastalanıp çocuğa bulaştırmamak için aşılanmalılar. Özellikle evde 6 aylıktan küçük bir bebek varsa, o aşı olamayacağı için aile bireyleri aşı olarak onu enfeksiyondan koruyabilirler. Grip aşısı emziren anneler için de uygun bir aşıdır. 2006'da, aşılanması önerilen grupların kapsamı genişletilerek; 6 ay- 59 ay arası çocukların ve 50 yaş üstü erişkinlerin aşılanması da önerilmektedir.

Grip aşısı için Ekim, Kasım ayları uygundur. Ancak, 9 yaşını doldurmamış çocuk ilk kez aşılanacaksa, 1 ay arayla 2 doz aşı gerekli olacaktır. Tekrar dozu yapılmazsa, yeterli koruma sağlanamayabilir. O yüzden, fazla geç kalmadan harekete geçin ve doktorunuzun önerisini sorun

Anne Sütünün Yararları

Anne sütü üstün içeriği ile yenidoğan bebeği tüm gereksinimini 6 ay boyunca tek başına karşılayabilen, kolay sindirilebilen ideal bir besindir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde hafif veya hayatı tehdit eden ciddi enfeksiyonlara daha az rastlanmakta, allerji, ani bebek ölümleri anne sütü almayanlara göre daha az görülmektedir Bağışıklık sistemi güçlenmekte, özellikle solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonları azalmaktadır. Anne sütü alan bebek hastalansa bile enfeksiyonu daha kolay atlatmaktadır.

Annesini emen bebeğin zihinsel gelişimi, ilerideki okul başarısı daha iyi olmakta, anne- bebek arasındaki bağ daha kolay ve güçlü kurulmaktadır

Bebekliğinde yeterli süre anne sütü almış erişkinlerde lenfoma, lösemi, diyabet gibi bazı hastalıkların sıklığı da azalmaktadır

Bebek için sayılamayacak kadar çok yararları olan anne sütü, annenin de gebelik öncesi formuna dönmesini kolaylaştırmakta;emziren anne bunun için gerekli enerjiyi sağlamak üzere depolanan yağ dokusundan kurtulmaktadır Ayrıca meme, yumurtalık ve rahim kanseri riski azalmaktadır

Bebeği Kucaklamak Doğru mu?

Bazı aileler, her ağladığında kucağa alırlarsa bebeklerinin şımaracağına inanıyorlar ve bebeği kucaklamamayı tercih ediyorlar. Aslında yenidoğan bir bebeği şımartamazsınız. Eğer kucağınıza aldığınızda sakinleşiyorsa, demek ki sizin sıcaklığınıza, yakınlığınıza gereksinim duyuyordu. Bebekler, çevrelerindekiler ağlamalarına karşılık verdikçe kendilerini iyi hisseder, temel bir güven duygusu geliştirirler. İlk 6 ayda ağlayan, bağıran bir bebek karşılık görmez, kucağa alınıp teselli edilmezse, bu güveni geliştiremez. Ancak, ilk 6 aydan sonra kendinizi biraz geri çekip onun da kendi başına bazı şeyleri halledebileceğini görmesine fırsat verebilirsiniz.

Bebeğimi Pişikten Nasıl Koruyabilirim?

Bebek cildi çok hassas olduğundan pişik, bebeklerde sık görülen bir problemdir. Özellikle antibiyotik tedavisi alırken, ek gıdalara geçiş sürecinde, sık kaka yapan bebeklerde, allerjik cilt özellikleri olan bebeklerde sıklık artmaktadır.

Bebeği pişikten korumak için altının kuru tutulması çok önemlidir. Islanan veya kirlenen bezi hemen değiştirin.

Kullandığınız bez, ıslak mendil ve banyo ürünlerini bir sorun olmadıkça değiştirmeyin. Bazı ürünler bazı bebeklerin cildini tahriş edebilmektedir.

Alkol içeren ıslak mendiller kullanmayın. Islak mendil kullanırken pişik olursa, bebeğin altını sadece suyla yıkayarak temizleyin. Cildi kurutabileceği için her defasında sabun kullanmayın, günde 1 defa yeterlidir.

Arada bezini açıp bekleterek, bez bölgesinin havalanmasını sağlayın.

Cildin hava almasını engelleyecek kadar sıkı bezler kullanmayın.

Pişik oluşmadan önce, doktorunuzun önereceği koruyucu kremlerle bebeğin cildinde bir tabaka oluşturarak tahrişi önleyebilirsiniz.

Tümünü Gör

Siz de soru sorabilirsiniz

Tüm aklınıza takılan sorular için bize mesaj gönderebilirsiniz.

Gönder

Doktor Takvimi

Sibel Kılıçaslan - DoktorTakvimi.com

Haberler

Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural
Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural

Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor ve grip, çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Gribal enfeksiyonlar sırasında yüksek ...

Tüm Haberler