Çocuk Hastalıkları

İncele

Büyüme Gelişme

incele

Beslenme

incele

Hoş geldiniz

Sevgili anne, baba ve çocuklar;
Gitgide gelişen teknoloji dünyasında ve artan kimyasalların etkisi altında, gelin hep birlikle bu gelişmelerin olumsuzluğundan etkilenmeyen, en az ilaç kullanan, en doğal beslenen ve güçlü vücut dirençleri olan, spor yapan, mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu çocuklar yetiştirelim.

Dr. Sibel Kılıçaslan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Hakkımda

Sık Sorulan Sorular

Emziren Annenin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bebeğini emziren anne ne iki kişilik yemeli, ne de hızla kilo vermeye çalışıp diyet yapmalıdır. Emzirmek, annenin metabolizmasına günlük 500 kalorilik ekstra bir gereksinim yükleyecektir. Dengeli beslenen; sebze meyveyi, süt ve süt ürünlerini, proteinden zengin gıdaları ve tahıl grubunu yeterince tüketen bir anne hem kendisinin hem de bebeğinin ihtiyacını karşılayacaktır. Emziren annenin günlük beslenmesinde, en az 3 porsiyon süt veya süt ürünü, 5 porsiyon taze sebze meyve, 3-4 porsiyon et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller bulunmalıdır. Eğer, anne yeterli ve dengeli beslenmiyorsa, hem bebeği gereğince besleyemeyecek, hem de kendi sağlığı uzun dönemde olumsuz etkilenecektir.

 Bir diğer önemli konu da, sıvı alımıdır. Bu konuda, vücudun susuzluk hissine kulak vermek yeterli olacaktır. Anne ihtiyaç hissettikçe, özellikle emzirme sırasında yeterince su, bitki çayları, meyve suyu, ayran, komposto gibi sıvılar tüketmelidir.

Kafeinin fazla tüketimi ( günde 1-2 fincandan fazla kahve ), bebekte huzursuzluk, uyku problemlerine yol açabileceğinden önerilmez. Zaten uykuya dalamayan, zor uyuyan bir bebek de hiçbir anne için istenecek bir şey değildir ! Kolalı içeceklerden de aynı nedenle mümkün olduğunca kaçınmalı, çay ise açık ve limonlu içilmelidir.

Emziren anne ve sigara birlikte düşünmek istemeyeceğimiz bir kombinasyondur. Bebeğin sigara dumanına veya annenin üstüne sinmiş kokuya maruz kalması bir yana, anne sütündeki kalıntılar da huzursuzluk, kusma ve ishale, bebeğin yeterli kilo alamamasına yol açabilir. Sigara tiryakisi anneler gebelikle birlikte, bu kötü alışkanlıklarından kurtulmalıdırlar.

Emziren Anne İlaç Alabilir Mi?
 Emziren anne, ne nedenle olursa olsun ilaç kullanacağı zaman kendi doktoruna veya bebeğin doktoruna danışmalıdır. Tüm ilaçlar anne sütüne geçer, fakat bazıları annenin emzirmeye devam etmesi için engel oluşturmazlar.

Anne Sütünü Arttıran Gıdalar Nelerdir?
Anne sütünü arttıran gıdalar hep merak edilmektedir. Aslında pek de böyle mucizevi bir gıda yoktur. Anne; sütünün yeteceğine inanır, bebeği istedikçe emzirirse, dengeli beslenir ve yeterli sıvı alırsa anne sütü artacaktır. Ancak emzirmede psikolojik faktörlerin önemini göz ardı etmemeliyiz, eğer anne belli bir gıdanın sütünü arttırdığına inanıyorsa ( sadece bu inanış bile sütü arttırabilir), aşırıya kaçmadan o gıdayı almasında yarar vardır.

Emziren Annenin Kaçınması Gereken Gıdalar Nelerdir?
Eğer, bebek annenin aldığı bazı gıdalara hassasiyet gösteriyor, sonrasında huzursuz oluyorsa anne bir süre o gıdadan uzak kalmayı deneyebilir. Bebeğin rahatladığını fark ederse, emzirme süreci boyunca o gıdayı beslenmesinden çıkarabilir. Ailede belli bazı gıda alerjileri varsa, bu gıdalarda da dikkatli olmakta yarar vardır. Kesin kanıtlanmış olmasa da, lahana, karnabahar, kuru baklagiller, soğan sarımsak gibi keskin kokulu gıdalar sıkça suçlanmakta, bebekte gaz sancısını arttırdığı ileri sürülmektedir. Böyle bir durum gözlenirse, anne bir süre bu gıdalardan uzak kalmayı deneyebilir.

Süt dişleri ne zaman dökülür?

Süt dişleri, genellikle 6 yaş civarında çıktıkları sırayla ( genellikle önce alt ön kesiciler ) dökülüp yerlerini kalıcı dişlere bırakırlar. Bu dişler, artık çocuğunuzun kalıcı dişleri olduğu için bu dönemde ağız, diş bakımı da daha önem kazanır.

Bebeği Kucaklamak Doğru mu?

Bazı aileler, her ağladığında kucağa alırlarsa bebeklerinin şımaracağına inanıyorlar ve bebeği kucaklamamayı tercih ediyorlar. Aslında yenidoğan bir bebeği şımartamazsınız. Eğer kucağınıza aldığınızda sakinleşiyorsa, demek ki sizin sıcaklığınıza, yakınlığınıza gereksinim duyuyordu. Bebekler, çevrelerindekiler ağlamalarına karşılık verdikçe kendilerini iyi hisseder, temel bir güven duygusu geliştirirler. İlk 6 ayda ağlayan, bağıran bir bebek karşılık görmez, kucağa alınıp teselli edilmezse, bu güveni geliştiremez. Ancak, ilk 6 aydan sonra kendinizi biraz geri çekip onun da kendi başına bazı şeyleri halledebileceğini görmesine fırsat verebilirsiniz.

Yenidoğan Bebeğimi Dışarıya Çıkarabilir miyim?

Çok sıcak veya soğuktan, aşırı güneşe maruz kalmaktan korursanız bebeğin açık havaya çıkmasında sakınca olmaz. Parkta küçük bir gezinti, anneye de bebeğe de iyi gelecektir. Ama; enfeksiyondan korumak için etraftakilerin bebeği ellemesine izin vermeyin. Havayla bulaşabilecek mikroplardan korunmak için kapalı, kalabalık ortamlarda uzun süre kalmamaya dikkat etmelisiniz.

Emzirmenin Başarısına Engel Faktörler

Hem anne hem de bebek için bu kadar yararı bilinmesine karşın, nasıl oluyor da bebeklerimizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyemiyoruz?

 Burada annenin emzirmede istekli ve kararlı olması yanında çevresinden, özellikle eşi ve aile büyüklerinden destek alması çok önemlidir Yenidoğan bebekler çok ağlayabilir veya mide kapasitesi, yutabileceği miktarlar kısıtlı olduğundan sık sık emmek isteyebilir Bunu gören bir aile büyüğünün ‘ Bu bebek doymuyor, zavallı çok ağlıyor, dakikada bir emmek istiyor’ şeklinde bir yorumu zaten hassas bir dönemde olan anneyi etkileyecek, sütünün yetmediğinden endişe edecektir Oysa ki, emzirmenin başarısı için endişe ve stresten uzak kalması gerekmektedir Her anne bebeğinin ihtiyacından fazla süt üretebilir, yeter ki boş endişelere kapılmasın ve bebek istedikçe emzirerek süt salgılanmasını ve göğsün boşalmasını sağlasın. Anne sütünü arttıran en önemli faktör bebeğin sık sık emmesidir Bebeğin talep ettiği süt anne tarafından mutlaka üretilecektir Ayrıca, bebeklerin bazı günlerde daha çok büyüdükleri ve bunun için daha fazla emmeye gereksinim duydukları da bir gerçektir.

Emzirmenin başarısı, bebeğin kilo alımıyla görülecektir Fakat ilk 2 haftada bebek doğal olarak önce kilo kaybedecek, ancak 15 günde doğum kilosuna dönecektir. İlk 15 gün içerisinde kilo artışı sağlanmadı diye, anne sütünün yetersiz olduğunu düşünmek yanlıştır.

Hiç şüphesiz tüm anneler bebekleri için en iyisini isterler ve bir annenin bebeğine vereceği en güzel armağan da anne sütü olacaktır . 

Tümünü Gör

Siz de soru sorabilirsiniz

Tüm aklınıza takılan sorular için bize mesaj gönderebilirsiniz.

Gönder

Doktor Takvimi

Sibel Kılıçaslan - DoktorTakvimi.com

Haberler

Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural
Çocukları Gripten Koruyan 6 Altın Kural

Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor ve grip, çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Gribal enfeksiyonlar sırasında yüksek ...

Tüm Haberler